Забавно

Баба Марта бързала, кънките е вързала

Баба Марта невинаги е била баба. И тя е имала своите щури млади години, преди да преживее пълен катарзис и да стъпи здраво в бизнеса със сезонна търговия на сувенири и накити. В този ред на мисли Дядо Коледа някога също е бил млад и май само кака Лара се е родила направо кака.

Баба Марта е родена и израснала в с. Бегунци, Карлово, в семейството на учители, изтъкнати изследователи на тракийската култура, натрупали сериозен опит в ръководенето на разкопки по могилите, намиращи се в местността. За детството ѝ не се знае много с изключение на това, че си падала малко задръстена, занимавала се с филателия и събиране на хербарии.

ПЪРВИТЕ ТРЕПЕТИ НА ЛЮБОВТА УСЕТИЛА ПО ВРЕМЕ НА ГРЪНЧАРСКИ ФЕСТИВАЛ В ИСПЕРИХ, КОГАТО ХЛЪТНАЛА ПО МЕСТНИЯ ЛЕВЕНТ СТРАШИМИР.

По-интересните неща в живота ѝ започват да се случват, когато идва в София, за да следва висше в Техническия. Там Марта Катържинова, както се казва всъщност, се ошлайфала.

Преди да започне да връзва мартеници по дърветата, Баба Марта връзвала тенекии на разни дръвници от университета, а от време на време връзвала и кънките на прибиране от някой купон.

Някъде към средата на втори курс Марта се снимала и за пролетното издание на „Работническо дело”, а материалът с нея предизвикал такъв интерес, че бил публикуван и във вестник „Дума” с подзаглавие „На крак, отрудени ръце!”, true story! Визитката ѝ била деликатна, но предизвикателна, Марта заявила смело, че е готова да помогне с каквото може, за да преизпълни петилетката за година и половина, а снимките на дълбокото ѝ и напращяло деколте вдъхновявали доячи, млекари, че дори и крави. В графата умения в кухнята посочила „с(в)ирене по шопски”, с което предизвикала медиен скандал по единствената телевизия. Като истинска плеймейтка с аграрни корени възгледите на Марта били изпреварили епохата си. От страниците на „Работническо дело” тя обявила война на глутеновите продукти и първа стигнала до прозрението, че макароните са храна за простолюдието. Това може да го каже само една истинска простолюдка, но Баба Марта не била такава.

ТЯ ПРОСТО ЗНАЕЛА КАКВО Е ДА БЪДЕШ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО И СТЪПКА ПО СТЪПНА ДА СЕ ПОКАТЕРИШ КЪМ ПО-ГОРНИТЕ СЛОЕВЕ НА ОБЩЕСТВОТО.

Парите от снимките били мъдро инвестирани в палто от корекома и в индустриални количества екарисажен сапун, който бил на промоция. Там, в онзи магазин със западни стоки срещнала и първия си съпруг, държавния чиновник Вълко Клатикълков. Вълко бил скръндзав и лишен от въображение, с празно сърце и здрави ръце. Марта обаче се влюбила в него и двамата за кратко били щастливи. После се появили проблеми в семейното огнище, на закуска регулярно започнали да се ядат шамари, които по-късно станали обект на обсъждане в токшоуто „За домашното насилие” с водещ Набил Еженави. Общественият отзвук от случая по-късно станал основа на първия проект на Истанбулската конвенция, true story, бе! Така представите на нашата героиня за истинска любов и мъжете рязко се променили. Опарила се и останала сама, тя вече не държала да бъде вярна, нито да е само с един. И така бъдещата Баба Марта се превърнала в пионер на татуманията в България, като първа си татуирала Only God can judge me по тялото. С този си бунтарски жест Марта напълно скъсала с миналото на задръстенячка и дори получила обвинение в бракониерство, защото избила рибата, преди да е открит сезонът.

Кога Баба Марта станала бизнесдамата, която познаваме днес? Това станало на курс по „Три стъпки за добив и обработка на тежки метали в домашни условия”. На него решила, че вече не ѝ се занимава с глупости и иска сама да си е шеф. Така започнала собствения си бизнес, който днес е познат като Баба Марта с мартениците. Междувременно отворила и две школи за латино танци в Железница и Красна поляна. Ей така, да има.

Как избрала цветовете на мартеницата?

СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО МИНАЛО ПОДСКАЗВА ОТКЪДЕ ИДВА ЛЮБОВТА Ѝ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ.

Сантиментите към белия са заради втория ѝ съпруг, Цанко Станков от Бяла Слатина. И с него обаче нещата не се получили и Баба Марта си останала стара мома.

Днес Баба Марта прекарва спокойно и самотно старините си на вила в Чирпан. Всяка сутрин става в 07:00 часа, ходи да плува в басейна и когато закусва в 09:00, казва на иконома си: „Милчо, от мен да знаеш, мойто момче, боговете се смеят само когато хората им се молят за пари”.

P.S. Всяка прилика с действителни лица и събития по всяка вероятност е плод на случайността.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu