Забавно

Автомобилите на папа Франциск – да надникнем зад волана

Папа Франциск не иска бронирано стъкло в папамобила си. Според него това е стена, която го разделя от хората. Във Ватикана е забелязван с „Рено 4“ от 84-та година. За разлика от него, предшественикът му папа Бенедикт XVI използва модифициран „Мерцедес“ С класа с устойчиви на куршуми и експлозии стъкла, подсилен таван, бронирани врати и шаси, проектирано да устои на бомбен взрив.

Папата, който не иска да целуват пръстена му, за да не разпространяват зарази, който целуна краката на лидерите на Южен Судан, за да запазят мира в страна си, който спря кортежа си и слезе от папамобила, за да помогне на паднал от коня си полицай, папа Франциск не иска бронирано стъкло да го разделя от хората. Той предпочита по-скромен автомобил, а през 2013 година заяви пред обучаващи се за свещеници и монахини: „Колата е нужна, за да се върши работа. Ако искате луксозен автомобил, само се замислете колко деца умират от глад по света.“

Папа Франциск и автомобилите му

По време на първото си посещение в Съединените щати главата на Римокатолическата църква, извън обиколката си с папамобил, се придвижваше с „Фиат“ 500L.  Изборът на малката италианска кола удиви американците, свикнали с огромни мощни SUV-та. 

Във Ватикана папа Франциск най-често е с „Форд Фокус“ от 2008 година. Контрастът с предшественика му Бенедикт 16, който пътуваше с брониран „Мерцедес“, няма как да е по-голям, отбелязва ирландския вестник „The Journal”. В самата Ирландия на летището Франциск е посрещнат с „Шкода Рапид“ – семейна кола, отличаваща се с доброто съотношение качество срещу пари. Три различни „Шкода Рапид“ са били резервирани за посещението в страната на детелините, с три различни регистрационни номера. Единият е 182-С-1979 в памет на посещението на Йоан Павел II през 79-та година, когато над три четвърти от населението се стича да го види. Другият е 182-С-2018 с годината на визитата на самия Франциск. Папамобилът пък е с номер 182-Д-9093, в който последните четири цифри, преобразувани в букви изписват папа на английски език.  Желанието на папата беше след края на посещението „Шкодата Рапид“ да се дари за благотворителна кауза.

Папа Франциск и автомобилите му

Доста по достойна съдба от тази на папамобила от посещението на Йоан Павел II през 1979 година. Според местни медии, след визитата 15-местният модифициран „Форд Транзит“ се е давал под наем за момински и ергенски партита, корпоративни събития и др.

Част от папамобилите могат да се видят във Ватиканските музеи, включително първият официален бял „папамобил“. Това е Toyota Land Cruiser от 1976 година с отворено купе, която е била използвана периодично от папа Павел VI.

Различни компании са имали честа да произведат папамобили – термин, който рядко се използва до понтификата на папа Йоан Павел II. Той самият обаче не харесва думата и я смята за лишена от достойнство.

Папа Франциск и автомобилите му

Италианският производител „Фиат“ доставя модифициран „Кампаньола“, който папата да използва във Ватикана. След покушението срещу живота му, допълнително е монтирано бронирано стъкло.

Когато Йоан Павел II посещава Великобритания през 1982 година, той е превозван в модифициран камион на британския производител „Лейланд Моторс“, както и с модифициран „Рейндж Роувър“ – две от най-известните британски автомобилни марки. Камионите „Лейланд“ са оборудвани със степенки и дръжки, така че двама представители на специалните служби да могат да пътуват, стъпили от двете страни на купето.

При посещението в Съединените щати през 1987 година пък два „Мерцедеса“ са транспортирани по въздух и модифицирани от Сикрет Сървис. При пътуването до Филипините филипинска компания произвежда папамобила. Освен с бронирани прозорци, той е оборудван и устойчиви на бомбен взрив странични части.

Папа Бенедикт XVI не разчита на случайността. Неговият модифициран „Мерцедес“ S класа е устойчив на куршуми и експлозии стъкла, таванът е подсилен, страничните врати са бронирани, а шасито е проектирано да устои на бомбен взрив. Това е и първият папамобил с дигитално радио, като екстрата е добавена през 2007 година. Според информацията, този папамобил е струвал стотици хиляди евро.

Папа Франциск и автомобилите му

Сегашният папа за разлика от това е забелязван да шофира из Ватикана „Рено 4“ от 1984 година. За месата в Обединените арабски емирства все пак пристигна с папамобил, модифициран „Мердецес“ G класа с отворен покрив. Това беше първият път, в който папа Франциск се появява в автомобил от престижната марка, особено популярна в емирствата.

Говорейки за липсата на желание да бъде защитен от бронирано стъкло, той казва, че то прилична на консервена кутия и е стена, която го разделя от хората.

„Вярно е, че всичко може да се случи, но нека си кажем, на моята възраст нямам много за губене“, заявява папа Франциск за испанския вестник „Лавангуардиа“.

Loading

Admin

https://Chat.FreeUniBG.eu